Elke Dag is Paarse Vrijdag

Elke dag is Paarse Vrijdag. Sinds een aantal jaar wordt, naar Amerikaans voorbeeld, op veel scholen Paarse Vrijdag gevierd. Vorig jaar deden 600 van de 650 middelbare scholen mee (AD, 2015). Een groot succes dus! Op Paarse vrijdag dragen scholieren en medewerkers van deelnemende scholen paars. Niet alleen kleding overigens; leerlingen lakken hun nagels, verven hun haar en dragen paarse bandjes om hun solidariteit aan lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) jongeren te tonen.

Hoewel wij het betreuren dat een dergelijke dag nodig is, vinden wij het een goed initiatief. Leerlingen die in de kast zitten en twijfelen over hoe hun coming out ontvangen zou kunnen worden, vinden grote steun bij medescholieren op deze dag. Eens per jaar laten zien dat je het normaal vindt dat we op een wereld leven die rijk is aan (seksuele) identiteiten en voorkeuren, vinden wij bij NieuwKrijt.nl een beetje weinig. Daarom schrijven wij vandaag, maanden na én voor Paarse Vrijdag, over dit onderwerp.

Elke dag makkelijk bijdragen

Omdat seksuele diversiteit, in onze ogen, de normaalste zaak van de wereld is, moet het wat ons betreft ook dagelijks dusdanig behandeld worden. Het zit hem in de kleine dingen. Een makkelijk toepasbaar voorbeeld:

Saai en niet representatief

Wanneer je als moderne (vreemde) talendocent voorbeeldzinnen of opdrachten deelt met leerlingen, kun je twee dingen doen. Het eerste is, zoals meestal gebeurt, tien zinnen schrijven waarin, mits aan de orde, tien heteroseksuele relaties genoemd worden.

Realistisch en bijdragend

De andere mogelijkheid is om af en toe ook eens een homoseksuele relatie te noemen. Gewoon, volledig onopvallend, tussen al die andere voorbeeldzinnen. Dus in plaats van enkel de zin “Anne en Dave zijn in julie getrouwd – haal de spelfout uit deze zin.”, ook “Lisa vroeg Veerle gisteren verkering en Veerle zij ja! – haal de spelfout uit deze zin.”.

Wanneer je dit bij 20-30% van je opdrachten en voorbeeldzinnen doet, leg je geen overdreven nadruk op het bespreken van seksuele diversiteit, prikkelt het leerlingen toch enigszins, wordt het automatisch normaler gevonden en voelen anders dan heteroseksueel geaarde of twijfelende leerlingen zich beter. Kleine moeite, mooi resultaat!

En verder?

Naast bovenstaand voorbeeld toepassen in de dagelijkse onderwijspraktijk meer doen? Kijk eens op http://www.gaystraightalliance.nl/ en start een GSA of bestel een actiepakket voor Paarse Vrijdag (in de aanloop naar Paarse Vrijdag beschikbaar) of de International Day of Silence (tegen pesten in het algemeen) op 15 april! 

[wysija_form id=”3″]

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu