Mediawijzer dan de Leerling

“Mediawijs? Waarom moet ik mediawijs worden? De leerlingen moeten toch les krijgen in mediawijsheid, ik niet.”

Hoewel het inderdaad zo is dat leerlingen mediawijs moeten worden, is het belangrijk dat, wanneer je een leerling iets leert, het zelf ook begrijpt en er bovendien naar handelt binnen diezelfde verhouding tot de leerling. Bovendien is mediawijsheid meer dan weten hoe je verstandig om moet gaan met sociale media.

“Mediawijsheid is het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld” (Raad voor Cultuur, 2005)

Deze definitie is door Mediawijzer.hetnet gevisualiseerd in het Mediawijsheid Competentiemodel. Zie de afbeelding en de video hieronder voor meer uitleg.

Klik op de onderstaande afbeelding om deze te vergroten.

mediawijsheidcompetentiemodel
www.mediawijzer.net

Mediawijsheid Competentiemodel Xplained (Zuiderman, 2014)

Zelf mediawijzer worden?

Dennis de Vink van NieuwKrijt.nl heeft op Listr, een platform met digitale leerlijsten waarover eerder in dit artikel geschreven is, een cursus ‘Mediawijzer dan de Leerling’ door en voor docenten ontwikkeld. Neem gerust een kijkje en introduceer hem binnen je team of vakgroep. De Listr leerlijst vindt u hier.

Op de hoogte blijven van Informatie over Innovatie in Educatie?

[wysija_form id=”3″]

 

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu