Flippen en Blenden met Zaption, EDpuzzle en PlayPosit

UPDATE: Zaption is recentelijk overgenomen door Workday. De dienst wordt hiermee helaas beëindigd per 01/09/216. EDPuzzle wordt hiermee de beste optie. Lees verder voor meer informatie over PlayPosit en EDpuzzle. De informatie over Zaption laat ik staan ter referentie. 

Flippen & Blenden met Zaption, EDpuzzle en PlayPosit luidt de titel. Want Flipping en Blending The Classroom is fijner met deze tools. Niet alleen zijn deze drie webapplicaties bijzonder handig voor Flipping The Classroom, ook voor moderne (vreemde) talen zijn het sterspelers. Met deze drie programma’s maak je namelijk in een handomdraai bijzonder leuke kijk- en luisteropdrachten, waarbij je ook nog eens de voortgang bij kunt houden. Wij bespreken deze drie programma’s en geven aan het eind een oordeel, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de webapplicatie die het beste bij jou past.

In het algemeen

De drie programma’s stellen je in staat onder andere vragen toe te voegen aan bestaande of eigen video’s. Hierdoor wordt het kijken van video’s een interactievere ervaring, waarbij de toeschouwer niet meer enkel passief informatie tot zich neemt. De verschillende vraagvormen hebben tot gevolg dat de leerlingen op een dieper niveau informatie verwerken, meer betrokken zijn bij de video of de les. Tot slot kun je als docent de antwoorden van de leerlingen inzien. Hierdoor krijg je inzicht in hun begrip, mening of andere voor jou interessant aspecten. Bepaalde apps laten je zelfs gegevens zien over hoen effectief jouw video is geweest. Deze en andere mogelijkheden kunnen bijzonder nuttig blijken wanneer je kijk- en luistervaardigheid traint bij de moderne vreemde talen of andere leerdoelen voor ogen hebt.

Zaption

Zaption kent een gratis en betaalde variant. Met de gratis variant kun je gewoon uit de voeten maar de betaalde variant geeft je wel echt leuke extra mogelijkheden. Je kunt de betaalde variant een maand gratis zonder verplichtingen proberen. Je hoeft niet eens betaalgegevens achter te laten.

Abonnementskosten Zaption 2016
Abonnementskosten Zaption 2016 (klik om te vergroten)

Zaption laat ondanks de vele mogelijkheden de gebruiker geen eigen video’s uploaden. Dit ‘probleem’ is echter gemakkelijk te omzeilen door je video te uploaden naar YouTube of Vimeo en het van daaruit te selecteren in Zaption. Zaption gebruikt namelijk niet alleen YouTube en Vimeo maar nog vele andere websites als bron voor leermateriaal. Je hoeft alleen maar een URL of zoekterm in te voeren en klaar is Krijt, uhm Kees. Het is ook mogelijk publieke video’s van andere gebruikers aan te passen voor jouw eigen lessen. Zaption heeft als enige van de drie tools de mogelijkheid meerdere video’s toe te voegen in één te bekijken video voor de leerlingen. Ook kun je meer dan enkel de video inkorten. Je kunt ervoor kiezen verschillende onderdelen uit een video over te slaan of juist te herhalen. Bovendien kun je dit alles zeer accuraat doen door middel van de oranje ‘scrubber‘ waarmee je momenten in een video selecteert. Bij de overige twee tools is dit een stuk lastiger. Dit is slecht een opsomming van een greep uit de mogelijkheden:

  • Op je video tekenen (ook voor leerlingen tijdens het kijken)
  • Naast je video tekenen (ook voor leerlingen tijdens het kijken)
  • Tekst over de video plaatsen
  • Tekst naast de video plaatsen
  • Een afbeelding over de video plaatsen
  • Een afbeelding naast de video plaatsen
  • Meerkeuze, open, discussie, etc. vragen stellen naast of over de video
  • Dit alles met verschillende makkelijk in te voeren instellingen (Wij zijn zo enthousiast dat we het jammer vinden als je het niet probeert!)
  • …en echt nog veel meer.

Er kan zoveel dat je soms het idee hebt dat je met een professioneel videobewerkingsprogramma aan de slag bent gegaan. Dit is alleen ontzettend makkelijk om te doen.

Ook voor de leerlingen is er veel mogelijk. Leerlingen kunnen de video langzamer of sneller afspelen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer leerlingen een video is een voor hen vreemde taal kijken. Ook kun je op de ‘rewind‘ knop drukken waardoor de video automatisch 5 seconden terugspoelt. Ook is de grote van het scherm waarop de video wordt afgespeeld in nuttige formaten aan te passen.

Je kunt in Zaption niet alleen gemakkelijk en overzichtelijk de voortgang van je leerlingen inzien, je krijgt zelfs informatie over onder andere de effectiviteit en boeiendheid (die twee hangen natuurlijk samen) van je video. Zo zie je welke stukken van de video door leerlingen zijn doorgespoeld, teruggespoeld, positief of negatief beoordeeld, etc. Hierdoor kun je steeds beter materiaal maken en zit feedback op je lesmateriaal dus verwerkt in Zaption.

Je kunt je video op twee manieren met leerlingen delen. De eerste is door de video samen met de leerlingen in het lokaal te bekijken (present live) en met de andere kijken leerlingen de video op ieder voor hen gewenst moment. Wat ook super is aan Zaption, is dat je de vragen op verschillende manieren aan de leerlingen kunt tonen. Zo kun je de vraag naast of juist bovenop de video weergeven. Zaption is te gebruiken met of zonder account. Wanneer leerlingen de video zonder account gebruiken wordt hen om hun naam gevraagd. Je krijgt dus altijd te zien hoe leerlingen het hebben gedaan.

De kracht van Zaption zit hem in de relatieve eenvoud en de gigantische hoeveelheid aan mogelijkheden.

Klik hier om een volledig gratis Zaption account te maken via NieuwKrijt.nl. Je krijgt alle PRO-functies twee maanden lang. Je hoeft geen betaalgegevens in te vullen en na twee maanden wordt het een gratis basisaccount tenzij je er bewust voor kiest de PRO-versie aan te schaffen.

https://www.youtube.com/watch?v=SxEu112XMNw

EDpuzzle

EDpuzzle is super simpel. Het is volledig gratis en je hebt toegang tot alle functionaliteiten die EDPuzzle biedt. Wij missen hierdoor helaas de mogelijkheid meerdere stukken uit een bestaande video te knippen. Je kunt een video wel inkorten, maar twee of meerdere stukken uit een video samenvoegen tot één video is niet mogelijk. Ook kun je niet twee of meerdere bestaande video’s samenvoegen. Wat overigens super is aan EDpuzzle zijn de instructievideo’s bij alles wat je doet. Wil je bijvoorbeeld een geluidsfragment toevoegen, dan staat er een tekstballonetje met ‘show me how‘. Je krijgt dan te zien hoe het moet (klik voor een voorbeeld hiervan).

Er zijn vier overzichtelijke stadia die je doorloopt wanneer je een video bewerkt in EDPuzzle. Crop, Audio Track, Audio Notes en Quizzes. Bij Crop kun je de video inkorten. Vervolgens kun je met Audio Track een voice-over gedurende de héle video plaatsen. Deze vervangt de bestaande audio van de video. Audio Notes is een optie die menigeen vaker zal gebruiken. Deze pauzeert de video en speelt dan een tijdelijk voice-over van jouw eigen stem toe. Tot slot voeg je met Quizzes vragen (open, met feedback), meerkeuze (meerdere antwoorden goed is mogelijk) of opmerkingen toe. Je kunt zoveel vragen en opmerkingen toevoegen als je wilt. Deze kunnen verspreid over de video, maar ook op één punt in de video toegevoegd worden.

Je kunt leerlingen weerhouden vragen over te slaan. Alleen de meerkeuzeantwoorden worden automatisch nagekeken. De open vragen kun je later per leerling nakijken. Hierbij heb je de mogelijkheid aan te geven of iets goed of fout is. Het is ook mogelijk een opmerking toe te voegen die vervolgens zichtbaar wordt voor de leerling. De leerling kan hier weer op reageren. Zo kun je feedback op afstand geven. Wanneer je alle vragen hebt nagekeken krijg je gegevens te zien om eventueel een cijfer mee te berekenen. Ook krijg je inzicht in hoe vaak een leerling een (stuk van de) video heeft gekeken en hoeveel. Edpuzzle is alleen te gebruiken door leerlingen met een account.

Het succes van EDpuzzle zit hem in de eenvoud. Iedereen kan EDpuzzle gebruiken en wie extra hulp behoeft krijgt deze via video’s bij iedere handeling. Hieronder kun je een impressie krijgen van EDpuzzle:

PlayPosit (EduCanon)

Aan de docentomgeving in PlayPosit is hard gewerkt. Vanuit de docentomgeving manage je klassen en je videobulbs. Videobulbs zijn de gemaakte projecten (video’s met vragen). PlayPosit kent minder mogelijkheden dan Zaption maar meer dan Edpuzzle. Het is echter minder intuïtief dan Zaption en voor de meeste onderscheidende functies van PlayPosit moet je net als bij Zaption betalen. Een voorbeeld van één van deze functies is het overslaan van bepaalde delen uit de video (het croppen / wegknippen van verschillende onderdelen uit de video.) Wat PlayPosit ook niet kan is het toevoegen van meerdere video’s in één te bekijken video voor leerlingen.

Abonnementskosten PlayPosit 2016 (klik om te vergroten)
Abonnementskosten Playposit 2016 (klik om te vergroten)

Je kunt gedurende het maken van een bulb (video) kijken hoe de verdeling van je vragen is gemaakt. Dit doe je door op ‘lesson analystics’ te klikken. je kunt dan ook zien welke werkwoorden van bloom’s taxonomy je hebt toegevoegd. Voor de geringe mogelijkheden die PlayPosit biedt, vinden wij dit een beetje overbodig. Ook is het jammer dat je niet meerdere vragen in één keer kunt toevoegen. Wil je bijvoorbeeld drie meerkeuzevragen stellen over 1 moment in de video, dan moet je deze na elkaar toevoegen. Hierdoor kan het zijn dat de video dan een paar seconden doorloopt tussen iedere meerkeuzevraag. Dit kan rommelig overkomen. Het is zelfs onmogelijk vragen direct na elkaar toe te voegen. Wanneer je doet doet krijg je de melding dat de vragen te kort op elkaar gesteld worden. Edpuzzle en PlayPosit kunnen dit wel. In EDpuzzle is dit zelfs het makkelijskt. PlayPosit is te gebruiken door leerlingen met of zonder account. De leerlingomegving ziet er goed en motiverend uit. Ze zien een tijdlijn van te bekijken video’s hun ‘completed‘ videos en krijgen ook te zien of ze nog op tijd of eigenlijk al te laat zijn met het kijken. Hier wint PlayPosit het van EDPuzzle en Zaption.

Het analyseren van hoe de leerlingen het gedaan hebben bestaat uit de volgende info: goed of fout en te laat of op tijd. Ook zie je een beoordeling van jouw video door de leerling. Je krijgt hierdoor feedback van de leerling op de opdracht die je heb hebt gegeven. Hoewel dit leuke, doch minder uitgebreide aspecten zijn dan bij Zaption, houdt het dus best snel op met de mogelijkheden als het neerkomt op het analyseren van leerlingen en eigen materiaal. Wij vinden dat je weinig krijgt voor je geld vergeleken met bijvoorbeeld Zaption.

PlayPosit is een prima programma. Het onderscheid zich door de leerlingomgeving. Helaas zijn er andere aspecten (analyse en bewerkingsmogelijkheden) waar wij bij NieuwKrijt meer waarde aan hechten.

https://www.youtube.com/watch?v=uoOrjHHlDks

Het oordeel

Zaption is zonder moeite de allerbeste webapplicatie wanneer je als doel hebt video’s te gebruiken voor een blended of flipped classroom. De mogelijkheden stellen absoluut niet teleur in verhouding tot de prijs. Het is voor docent en leerling een prachtige manier van werken. Wij zijn tijdens het testen niets tegengekomen wat ons niet lukte en we hebben nul frustraties gehad tijdens het testen. Wil je liever niet betalen, dan biedt Zaption nog steeds veel mogelijkheden die je bij PlayPosit en EDPuzzle soms wel en soms niet tegenkomt.

EDPuzzle is voor een gratis applicatie een gewaagde tegenstander voor PlayPosit en wij zouden dan ook liever EDPuzzle gebruiken. Het is namelijk een gebruikersvriendelijker programma dan PlayPosit. Ben je bereid te betalen of heeft je school budget voor dit soort toffe tools? Ga dan voor Zaption. Gebruik je één van deze apps liever gratis, ga dan voor EDPuzzle of de gratis versie van Zaption. Beiden zullen je niet teleurstellen.

Klik hier om een volledig gratis Zaption account te maken via NieuwKrijt.nl.

Op de hoogte blijven van meer Informatie over Innovatie in Educatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Fijne vakantie!

[wysija_form id=”3″]

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu