Handleiding Socrative voor evaluatie

Dit artikel bevat een handleiding voor evaluatie in Socrative (Windows). Het artikel Evalueren Kun je Leren is hier onderdeel van. Het volgen van deze handleiding leert je veel over de werking van Socrative in het algemeen. We zoomen hier echter niet in op tips die je kunt gebruiken voor toetsing met Socrative. Kennis van Excel is nodig als je de resultaten die je verkrijgt middels deze werkwijze wilt analyseren.

Account aanmaken of inloggen

Een groot deel van dit artikel kun je als handleiding voor Socrative gebruiken. Ga  naar https://b.socrative.com/login/teacher/ en log in met je account. Als je nog geen account hebt druk je op Sign in with Google als je een Googleaccount hebt of druk je op Get a FREE Account om handmatig een account in te stellen. 

socrative login evalueren

Je arriveert na inloggen in dit scherm (klik om te vergroten). Als je een nieuwe account had aangemaakt moet je eerst een aantal gegevens invullen. Hier kun je ook de lokaalcode veranderen. De lokaalcode is standaard een code met cijfers en letters. Wij hebben er op de afbeelding hieronder NIEUWKRIJT van gemaakt.

socrative dashboard nieuwkrijt evalueren

Evaluatie maken

De volgende stap is het creëren van de evaluatie. Dit doe je eenvoudig door op de menuknop Testen beheren te klikken. menuknop socrative evalueren

De volgende stap is drukken op de knop Test maken.

test maken socrative evalueren

Je arriveert vervolgens in dit scherm. Je voert hier de naam van je evaluatie in en drukt op één van de verschillende vraagtypen. Je hebt de keuze uit MeerkeuzeJuist Onjuist en Kort Antwoord.

nieuwkrijt evaluatie socrative

Met meerkeuze hanteer je gemakkelijk een likert-schaal. Meer uitleg over de likert-schaal vind je hier.

meerkeuze likert-schaal socrative

Met True False en Meerkeuze kun je natuurlijk ook ja / nee vragen stellen. Hiervoor kun je het beste geen Kort Antwoord vraagtype gebruiken. in verband met de analyse later.

Tot slot kun je met Kort Antwoord leerlingen of collega’s (na een workshop bijvoorbeeld) om toelichting vragen. Ook het in Excel verzamelen van e-mailadressen doe je met Socrative zeer eenvoudig door het vraagtype Kort Antwoord hiervoor te gebruiken.

Na het bewerken van iedere vraag druk je op Opslaan.

Nadat je alle vragen die je wilt stellen hebt ingevoerd, druk je op Opslaan en Afsluiten rechtsboven op de pagina (niet te verwarren met Opslaan naast iedere vraag die je bewerkt.)

Evaluatie afnemen

Om je leerlingen, collega’s of ouders (na tien-minuten-gesprek bijvoorbeeld) de enquête af te laten nemen druk je bij de menuknoppen op Dashboard. Je kunt vervolgens op Een Test Beginnen drukken om een quiz en dus je evaluatie te starten.

test beginnen socrative evaluatie

Je krijgt vervolgens je quizzen te zien. Druk op de evaluatie.

evaluatie selecteren socrative nieuwkrikt

Gebruik vervolgens deze instellingen (leerlingen maken de toets op eigen tempo, studentnavigatie, namen worden uitgeschakeld).

instellingen socrative evaluatie nieuwkrijt

Druk op starten. Geef je leerlingen de opdracht naar https://b.socrative.com/login/student/  te gaan en de lokaalcode in te voeren die jij ingesteld hebt. Geef de leerlingen de opdracht als naam anoniem in te vullen. Dit voorkomt dat ze rare namen of hun eigen naam invullen. Hierdoor zijn ze zich ook bewust van het feit dat de enquête anoniem is en dat jij er niet achterkomt wat zij individueel vinden. 

Analyseren

Zodra alle leerlingen de evaluatie hebben ingevuld druk je in het menu Live Results op Voltooien. Je krijgt dan de mogelijkheid de Rapporten (resultaten) te ontvangen (download of via mail) als Excel-bestand (kies deze optie), de resultaten in socrative te bekijken of terug te keren naar het Dashboard.

rapport, reports socrative evaluatie nieuwkrijt

Zodra je het Excel-bestand gedownload hebt moet je het openen en de bewerkingsmodus inschakelen. Dit doe je via Bestand linksboven in je scherm of door op Bewerken inschakelen  te drukken in de gele balk bovenaan je Excel Sheet.

Zoom eerst je scherm uit naar 25%. (rechtsonder in het scherm of Ctrl + scrollen)

Selecteer de kolommen en wijzig de kolombreedte naar 40 (klikken en slepen over de horizontale balk bovenaan, daarna rechtermuisknop). Doe dit ook voor de rijhoogte (rechtermuisknop op verticale balk links na klikken en slepen) naar 20.

kolombreedte excel nieuwkrijt evalueren

De volgende stap is het omzetten van woorden zoals zeer mee oneens naar cijfers waarmee je berekeningen kunt maken.  Dit doe je door op Ctrl + F te drukken en de optie vervangen aan te klikken of rechtsboven op Zoeken en Selecteren en vervolgens op Vervangen te klikken. (Je hoeft dit niet te doen als je niet met woorden maar cijfers in je meerkeuzevragen hebt gewerkt. In dat geval moet je wel op het gele ruitje met het uitroepteken klikken om de getallen die dan geplakt zijn als tekst naar getallen te converteren.)

vervangen menu socrative nieuwkrijt

Je krijgt dan dit scherm te zien. Vervang alle woorden voor cijfers. (Zeer mee eens wordt bijvoorbeeld 5.)

vervangen woorden excel socrative handleiding

Zodra alle woorden van likert-schaal vragen genummerd zijn kun je per kolom een gemiddelde score berekenen. Dit doe je door op een leeg vakje onder een kolom met cijfers te gaan staan en vervolgens met de volgende knop Gemiddelde  te kiezen. Je kunt een selectie maken van de data die je wilt meenemen in de berekening.

som excel

Nadat je dit voor alle kolommen hebt gedaan (dit kan ook in een keer door met het kleine vierkantje langs andere kolommen te slepen – gevorderden – vraag hulp.) heb je een overzicht van de waarderingen per stelling en overige feedback in één document overzichtelijk verwerkt. Je kunt deze gegevens ter presentatie ook nog weergeven in grafieken. Dit doe je door de titels van de kolommen en de gemiddelde waarderingen te selecteren en op Grafieken Aanbevolen grafieken te drukken.

Veel evalueerplezier!

Mocht je vragen hebben, laat dan een reactie achter bij dit bericht. Wij reageren dan zo snel mogelijk op je vraag. 

Een ander handig programma om enquêtes mee af te nemen is SurveyMonkey. Dit programma is ontwikkeld voor het afnemen van enquêtes en leent zich dus goed voor uitgebreider onderzoek. Het is iets minder laagdrempelig dan Socrative en vereist dus meer verdieping. Desondanks is het geen ingewikkeld programma. Wanneer je praktijkonderzoek doet op je werkplek is het een echte aanrader. Helaas zijn er wel kosten verbonden aan het gebruik van SurveyMonkey. 

[wysija_form id=”3″]

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu