Formative is onderwijsinnovatie

krijtje 2

Formative is onderwijsinnovatie omdat het de docent in staat stelt de volgende punten te bereiken:

  • Gepersonaliseerd toetsen / differentiëren
  • Digitaal toetsen
  • Makkelijker diagnostisch/formatief toetsen
  • Direct persoonlijke feedback op geleverde prestaties geven
  • Grote groepen antwoorden automatisch na laten kijken
  • Inzicht krijgen in meningen binnen grote groepen

Ik zou willen schrijven: “Hoe prachtig zou het zijn als…?” maar het kan! Je kunt op gemakkelijke wijze leerlingen op allerlei momenten verschillende onderdelen van een hoofdstuk laten oefenen/maken/beoordelen. Je kunt de gegevens van al jouw leerlingen op één plek overzichtelijk van feedback of beoordeling voorzien. Tot grote vreugde is een instabiel WiFi-netwerk niet eens een groot probleem!  Lees verder om meer te weten te komen over Formative!

Hoe werkt het?

Zie de handleiding hier.

De Formative community vindt u hier.

Zowel de docent als de leerlingen hebben een account aangemaakt. De docent heeft de leerlingen uitgenodigd voor één of meerdere van zijn klassen. De docent docent heeft één of meerdere opdrachten beschikbaar gesteld. De leerlingen kunnen deze nu op ieder apparaat met een internetverbinding en een browser zoals Google Chrome of Internet Explorer maken.

De leerlingen loggen in en gaan aan de slag waarna de resultaten live binnenstromen op de docentaccount. De docent hoeft hiervoor niet aanwezig of ingelogd te zijn. Als hij of zij dit wel is, kan direct feedback op het werk van de leerlingen gegeven worden. Dit verschijnt, afhankelijk van de instellingen, direct of later bij de leerlingen.  Wanneer de leerlingen geen toegang meer mogen hebben tot de opdracht sluit de docent deze. Dit alles gaat verrassend intuïtief en simpel!

Een opdracht kan voor, tijdens en na het afnemen bewerkt worden. De wijzigingen verschijnen real-time bij de leerlingen. Heb je een spelfoutje gemaakt in een toets? Geen probleem? Vraag je een woord of een begrip dat de leerlingen nooit gehad hebben? Geen probleem? Je past het binnen no-time aan!

Een aantal toepassingen

Digitaal toetsen

Hoewel Formative, zoals de naam te kennen geeft, bedoeld is voor formatieve toetsing, is het prima te gebruiken als digitaal toetsmiddel. Een voordeel van toetsen met Formative is dat alle resultaten overzichtelijk per vraag of per leerlingen weergegeven kunnen worden. Dit maakt horizontaal nakijken nóg sneller. Bovendien kun je, voor vragen die zich daarvoor lenen, vooraf ingestelde goede antwoorden invoeren. Ook deze zijn naderhand aan te passen. Hierdoor kun je hele groepen antwoorden in één keer goed rekenen. Antwoorden die je zelf nakijkt kun je beoordelen met een vooraf ingesteld maar aan te passen puntenaantal. Leerlingen kunnen na revisie hun antwoorden en eventuele feedback thuis inzien, zonder dat zij zelf nog iets kunnen aanpassen. Dit maakt het klassikaal of individueel nabespreken van toetsen een eitje!

Het mooie hiervan is dat je leerlingen als hele groep maar ook individueel of in kleinere groepjes toegang kunt geven tot een toets. Zo kunnen leerlingen makkelijk inhalen of juist vooruit werken. Dit maakt gepersonaliseerd toetsen een stuk makkelijker!

Leerlingen kunnen tijdens een toets zonder extra beperkende software echter wel met elkaar communiceren middels bijvoorbeeld Facebook Messenger of Telegram. Dit is ook het geval bij betaalde programma’s zoals Quayn. In dit artikel geef ik onder andere voor deze beperking een aantal tips!

Een luisteropdracht

Je geeft Engels en je doet een luisteroefening met meerkeuze en soms een open vraag. Het doel is om de leerlingen voor te bereiden op een echt luistertentamen. Terwijl de leerlingen luisteren voeren zij de juiste antwoorden in. Jij ziet real-time op welke momenten je even in moet grijpen om de leerlingen ergens bewust van te maken. Hetzelfde geldt voor andere opdrachten waarbij je terug wilt pakken op waar een groep leerlingen mee bezig is.

Mentorles

Je stelt je leerlingen een vraag waarbij je wilt dat de kans groter is dat iedereen zijn eigen mening geeft. Je vraagt de leerlingen de antwoorden via Formative in te voeren. Hierdoor voelen de leerlingen minder druk van hun klasgenoten en krijg je gesprekken met een bredere basis aan input.

Wiskundeberekening

Jawel! In Formative kun je tekenen. Dit betekent dat leerlingen jou direct na je uitleg inzicht kunnen geven in hun begrip. Zij lossen live een probleem met bijvoorbeeld Pythagoras op. Jij kunt hen punten op feedback geven zonder bij alle leerlingen langs te gaan. Ook kun je leerlingen tijdens de opdracht een aanwijzing op afstand geven.

Aardrijkskunde

Jaar in jaar uit ervaar je dat je nog zo vaak kunt vertellen dat erosie geschiedt in de binnenbocht (grapje! – buitenbocht) en sedimentatie in de binnenbocht van een meanderende rivier. Tijdens je uitleg wil je, om te controleren, in één oogopslag zien of de leerlingen het begrepen hebben. Je hebt een afbeelding van een rivier ingevoerd. De leerlingen tekenen een rode cirkel waar erosie plaatsvindt en een groene waar sedimentatie plaatsvindt.

Maar… wat nou als het internet uitvalt?

De leerlingen en jij hoeven zich geen zorgen te maken over de techniek. Als het internet of zelfs het apparaat uitvalt, wordt de activiteit zonder gevolgen hervat nadat het internet weer werkt. Leerling kunnen zelfs op een ander apparaat inloggen om daar bijvoorbeeld een toets te hervatten. Hiermee is Formative een stabieler programma dan bijvoorbeeld het gratis Socrative of zelfs het betaalde Quayn.

Dus… Probeer het uit! Mocht je iets niet snappen, dan kun je de handleiding erbij pakken, de medewerkers van Formative een bericht sturen in de chat applicatie (constant tot je beschikking en ze reageren vaak binnen 15 minuten) of hier een reactie plaatsen.

Succes!

[wysija_form id=”3″]

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu