Wildgroei! CloudSchool, Listr, Blendspace, Spons en wikiwijs. Welke zijn echt intuïtief? Welke voor- en nadelen kennen deze tools voor digitale leerarrangementen? We bespreken het hier op NieuwKrijt.nl!

Met behulp van de volgende symbolen kun je snel op zoek naar welk programma op jouw wensen aansluit.

© Nieuwkrijt, 2016
© Nieuwkrijt, 2016

CloudSchool, Listr, Blendspace, Spons en wikiwijs

#1 CloudSchool

Een vormgeving waar je u tegen zegt en mogelijkheden die luxe aanvoelen. Cloudschool is een geweldig gratis platform waarop je overzichtelijk lessen kunt samenstellen en delen met iedereen in de hele wereld.

Vanaf jouw account maak je gemakkelijk lessen aan. Video’s, links, luisterfragmenten, afbeeldingen, tekst, discussies en curriculumdoelstellingen worden binnen no-time toegevoegd. De teksteditor werkt geweldig en alles is ontzettend overzichtelijk. Leerlingen kunnen zelfs opdrachten inleveren. Het heeft daarmee iets weg van leerlingvolgsystemen als Magister. Hoewel deze twee programma’s eigenlijk niet in één zin genoemd mogen worden. Waar Magister langzaam, visueel onaantrekkelijk en teveel muisklikken kost, is Cloudschool snel, prachtig en efficiënt. Ben je bekend met formative, dan vind je dit ook prettig werken. Formative is dan ook een goede aanvulling op Cloudschool. Cloudschool mist vooralsnog de functie quizzen toe te voegen. Websites zoals formative daarentegen kunnen dat wel.

cloudschool

De discussiemogelijkheid is van grote toegevoegde waarde en mist bij veel andere programma’s.  Er hoeft echter niet per se een discussie gevoerd te worden met deze vraagvorm. Het kan ook dienen als forum waar leerlingen elkaars vragen beantwoorden.

discussie cloudschool

Éen van de nuttige functies die CloudSchool heeft is het menu Lesson Settings. Hierin kun je aangeven welke ingevoerde elementen gepubliceerd mogen worden. Dit betekent dat je één les op zwaar niveau zou kunnen maken en na dupliceren van de les verdiepingselementen onzichtbaar kunt maken. Dit maakt differentiatie mogelijk. Een nadeel is dat je geen klassen kunt aanmaken en dus ook geen voortgang kunt bijhouden. Dit is ook onhandig omdat je leerlingen duidelijke instructies moet geven over welke lessen zij moeten volgen en welke niet voor hen bestemd zijn.

Een oplossing voor dit probleem is het beveiligen van je lessen met een wachtwoord. Je zou leerlingen uit klas 3AB het wachtwoord ‘3AB’ kunnen laten gebruiken, zodat zij er snel genoeg achter komen wanneer zij een les proberen te openen die niet voor hen bestemd is. password protect

Doordat afschermen met een wachtwoord mogelijk is, kun je geld verdienen met je lessen. Via je eigen website of websites als Teacherspayteachers en Tes, zou je lessen kunnen verkopen door toegang te verlenen tegen betaling.

Tot slot zijn lessen als PDF te downloaden zodat ook offline gebruik mogelijk wordt. De kracht van Cloudschool is dat het geen overbodige functies heeft en niks essentieels mist. Het doet wat het moet doen. Wij werden dus erg enthousiast van dit programma en zullen het veelvuldig gaan gebruiken!

winst sociaal samenleerling prive mooi gratis eitje divers delen

#2 Listr

Listr is een interactieve playlist van, door jou gearrangeerd, lesmateriaal. De voertaal is Nederlands. Je hebt als docent de mogelijkheid om bijvoorbeeld quizzen, tekst, video’s en bestanden, visueel aantrekkelijk in een Listr leerlijst weer te geven. Dit kun je alleen of samen met collega’s doen. Grappig is dat je ook voor collega’s Listr lijsten kunt aanmaken. Zo hebben wij een cursus mediawijsheid voor docenten geschreven. Je kunt je leerlingen in klassen ordenen en hen op deze manier toegang geven tot je leerlijsten. Listr is vergelijkbaar met Blendspace maar oogt aantrekkelijker. Net als in Blendspace is een leuke eigenschap van Listr dat zij zelf ook leerlijsten kunnen maken.

Met Listr valt binnenkort ook geld te verdienen. Door je leerlijsten tegen een vergoeding aan te bieden kunnen andere onderwijzers gebruik maken van jouw harde werk. Het blijft echter mogelijk alles altruïstisch met elkaar zonder kosten te blijven delen.

listr store

Een nadeel van Listr is de manier waarop je gebruikers toevoegt aan je klassen. Je moet leerlingen via een bestand met e-mailadressen en in een bepaald format toevoegen. Het verzamelen van e-mailadressen kan, tenzij leerlingen schoolmail hebben, een gedoe zijn. Een andere mogelijkheid is om leerlingen op je laptop hun e-mailadres in te laten voeren en direct een uitnodiging te versturen. Nadat zij deze in de mail hebben gevonden en een account hebben aangemaakt, kun jij ze via je docentaccount toevoegen aan je klassen. Dit proces werkt echter vrij omslachtig omdat het handmatig toevoegen aan klassen weer een extra handeling is.

Het voordeel van de klassen is dat je kunt zien hoever leerlingen zijn in een leerlijst. De voortgang bijhouden, iets wat bij Cloudschool niet mogelijk is, kan bij Listr dus wel. Listr is een fijn programma dat reeds veelvuldig door ons gebruikt wordt.

winst samencollega gratis delen prive eitje klassen divers

volgen

#3 Blendspace

Blendspace (Tes) is leuk. Het is niet per se visueel aantrekkelijk maar het is functioneel en het werkt prettig. Leerlingen krijgen net als in Listr een playlist van samengesteld materiaal te zien. Je kunt als docent volgen wat de leerlingen doen en er zijn veel verschillende functies.

Het aanmaken van klassen gaat een stuk makkelijker dan bij Listr. Leerlingen krijgen een makkelijk over te dragen code (geen cijfers en hoofdfletter), zoals egla, waarmee zij hun account koppelen aan die van jou. Ook de mogelijkheid te reageren op het materiaal en daardoor mee te kunnen praten over de stof, zijn goede toevoegingen die bij Listr ontbreken. Leerlingen kunnen zelf ook aan de slag met Blendspace. Materiaal voor elkaar maken was nog nooit zo leuk!

Net als bij Listr kan het materiaal verkocht worden. Het eerder genoemde Tes is gekoppeld aan Blendspace. Hiermee wordt het makkelijk om iets te verdienen aan je materialen.

Blendspace is leuk om een keer mee te experimenteren. Het is alles behalve moeilijk en het kan jou en je leerlingen veel opleveren.

samencollega sociaal prive gratis divers delenklasseneitjesamenleerlingvolgen winst

 

#4 Spons

Spons is zoiets als Cloudschool en in principe gratis. De voertaal is Nederlands. Het voelt echter minder dynamisch aan en is minder visueel aantrekkelijk. Het is ook niet primair bedoeld voor onderwijs. Allerlei organisaties kunnen het platform gebruiken om kennis met elkaar te delen. Het werkt vrij intuïtief en is dus makkelijk te leren. De leerarrangementen worden op dit platform leerpaden genoemd. De leerpaden bieden allerlei vraagtypen die te gebruiken zijn om lesstof of andere informatie over te brengen.

Spons ondersteunt Prezi. Dit is iets wat geen van de ander genoemde programma’s kan. Of het incorporeren van Prezi in een leerlijst nodig is, is de vraag. Zowel de leerlijst als de Prezi presentatie worden gebruikt om de leerling iets bij te brengen.

In Spons kunnen geen klassen aangemaakt worden. De voortgang van individuele afnemers kan echter wel door een ‘coach’ gevolgd worden. Dit werkt echter minder soepel dan bij bijvoorbeeld Listr of Blendspace. Ook kunnen leerlingen niet met elkaar in gesprek op dit platform. Het biedt wel een ingebouwde quiz-functie en kan daarmee iets wat Cloudschool niet kan.

De leerpaden die je maakt zijn te delen met andere mensen. Dit is gratis. Wil je betaald krijgen voor de te delen leerpaden, dan moet je hiervoor echter zelf ook betalen. Startende bedrijven en docenten kunnen een aanvraag doen om hiervoor tijdelijk geen kosten te betalen.

Kortom, Spons is een handige tool om binnen organisaties informatie uit te wisselen. Er valt weinig aan te leren en er is zelfs iets mee te verdienen. Voor onderwijs is het niet de meest geschikte tool.

winst volgen gratis prive eitje divers delen

#5 Wikiwijs

Wikiwijs is in 2008 opgericht en dat kun je merken. De manier waarop arrangementen gemaakt moeten worden en de hoeveelheid tijd die het kost om content toe te voegen, maakt het geen persoonlijke favoriet. Het is qua metadata en archivering erg compleet. Deze functies maken het minder intuïtief en dus minder gebruiksvriendelijk. Een voordeel is dat wikiwijs Nederlandstalig is.

Het programma biedt ook qua vraag- en inhoudsvormen erg veel mogelijkheden. Dat is prettig. Helaas zijn de teksteditors niet fijn om mee te werken (knippen en plakken, het feit dat het een pop up is) en moet je bij alles wat je probeert te creëren teveel stappen doorlopen.

Onderstaande video is geupdate na reacties van lezers.

Wikiwijs is niet genoeg meegegaan met zijn tijd en dat is jammer. De database van wikiwijs is namelijk aanzienlijk en dus zou een herprogrammering geen slecht idee zijn. Ook de stercollecties die er te vinden zijn kunnen best een likje verf gebruiken.Voor niet-ontwikkelaars zal wikiwijs zeker een mooie bron zijn. Voor ontwikkelaars die gewend zijn aan nieuwere programma’s is het helaas een minder groot succes.  Heb jij wel goede ervaringen met wikiwijs dan zijn wij daar erg benieuwd naar!

samencollega sociaal prive gratis divers delen

Conclusie

Uiteraard is er sprake van persoonlijke voorkeur als het om dit soort programma’s gaat. Welk programma het beste is, hangt onder andere af van je doel. Ook word je bij sommige programma’s beter bediend als gebruiker van materiaal dan als ontwikkelaar. Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat de nieuwere programma’s meer toegespitst zijn op de ontwikkelaars. Wikiwijs is vooral voor gebruikers van het materiaal prettig. Programma’s als Cloudschool en Listr zijn zeer gebruiksvriendelijk, snel en intuïtief. Zelfs het oudere Blendspace doet dit goed. Spons is hard op weg en kan met de nodige aanpassingen goed concurrentie bieden.

[wysija_form id=”3″]

 

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Deze post heeft 6 reacties

 1. De site van Wikiwijs Maken is enorm ontwikkeld sinds het filmpje uit 2009 dat bij dit aritkel is geplaatst. Gelukkig weten we door een gebruikersonderzoek dat we begin 2016 hebben gedaan dat veel Wikiwijs-gebruikers erg enthousiast zijn over de mogelijkheden van Wikiwijs voor het arrangeren van lesmateriaal.

  Ik wil de lezers van dit artikel dan ook van harte uitnodigen om een kijkje te komen nemen en te ervaren wat Wikiwijs voor hen kan betekenen.

 2. SLUit mij aan bij @Marjon. Wat betreft het MAKEN VAN VERSCHILLENDE type vragen, die heb ik nog bij geen enkele van jouw andere voorbeelden kunnen ontdekken. de MOGELIJKHEID OM ANDERE ARRANGEMENTEN IN JE EIGEN TEMPLATE TE KUNNEN IMPORTEREN IS OOK EEN MOOIE OPTIE EN ER ZIT EEN PRIMA EDITOR IN. wAT JAMMER IS DAT JE GEEN UITSLAGEN OF VORDERINGEN VAN JE LEERLINGEN ERGENS KUNT OPSLAAN- VOLGEN. DAAR KAN WIKIWIJS NOG WEL EEN SLAG SLAAN. IMPORTEREN VAN ARRANGEMENTEN IN BV MAGISTER WERKT VOOR GEEN METER. ANDERE ELO’S WELLICHT WEL.

  1. Beste Willem,

   Probeer Edmodo eens voor het opslaan van vorderingen en andere handige functies. Er zijn daar ook meerdere vraagtypen mogelijk. Het is een ELO.

   Blendspace kent alleen meerkeuzevragen. Spons heeft verschillende vraagtypen en voor de andere genoemde programma’s geldt dat er koppelingen mogelijk zijn met andere programma’s. Bij Cloudschool is het zo dat een link naar formative bijvoorbeeld zo gelegd is. Formative is wat ons betreft een geweldig programma. Learnbeat (niet eerder genoemd) is wat ons betreft een sterke concurrent van wikiwijs.

   1. Een nadeel van alle door jullie genoemde sites is dat het maar de vraag is hoelang deze in de lucht blijven. ik heb het vaak genoeg meegemaakt dat initiatieven waar je dan als docent iets mee hebt gemaakt er na enige tijd mee ophouden. docenten zijn vaak – en terecht- bang dat het vele werk op die manier verloren gaat. ook het steeds moeten switchen tussen al die verschillende applicaties- die allemaal apart leuke en prima dingen kunnen- maar er is er niet één die ‘alles’ kan- maakt het ook niet makkelijk. Ik kan het weten want ik heb ze allemaal geprobeerd en nergens- behalve wikiwijs- veel content in willen stoppen.

 3. VREEMD DAT CAPSLOCK IN DIT FORMULIER AAN BLIJFT STAAN. Ter aanvulling: Classroom van Google al gezien?

  1. Beste Willem,

   Bedankt, we gaan het uitproberen. Het Capslockprobleem wordt ook z.s.m. opgelost.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu