Slack NieuwKrijt
Dit logo ga je hopelijk steeds vaker tegenkomen!

Gebruik Slack! Slack? Ja Slack. Prezi wordt weleens, wat ons betreft onterecht, de PowerPoint-Killer genoemd. Slack is dat echter wel voor e-mail. De honderden en misschien wel duizenden e-mails en berichten die heen en weer gestuurd worden tussen leerlingen, ouders, collega’s en andere instanties, kunnen dankzij Slack zomaar verleden tijd worden. De 2.3 miljoen huidige dagelijkse gebruikers en 100 miljoen gezamenlijke uren aan conversatie per maand beloven immers veel goeds!

Zeg gedag tegen te veel e-mailverkeer, lastig zoeken en te lange vergaderingen!

Wat is Slack?

Slack fungeert als een soort groepschat in MSN. Misschien voel je nu weemoed of ben je juist blij dat al dat gebuzzer verleden tijd is. Lees hoe dan ook even door! Slack maakt e-mail onnodig door de verschillende toegankelijke, gebruiksvriendelijke en diverse communicatiemogelijkheden.

Het werkt met kanalen (onderwerpen) binnen teams. Scholen werken ook met teams dus veel aanpassing aan je werkstructuur vraagt het niet! Dat betekent dat een brugklasteam of het gehele personeel in een team geplaatst kan worden. In die teams kunnen publieke of privékanalen aangemaakt worden. Ook kun je privé berichten sturen maar laten we ons richten op de publieke en privékanalen.

Iedereen die deelneemt in de kanalen post real-time mee. De geschiedenis blijft bewaard en ook bestanden zijn gemakkelijk te delen en terug te vinden. Zelfs wanneer mensen later aan een kanaal toegevoegd worden (Maandag of TeachIn invallers bijvoorbeeld), kunnen zij in één keer in the loop gebracht worden.

Bovendien betekent Slack niet meer zoeken naar die ene mail met die ene bijlage! (zucht van verlichting!) Bovendien werkt het samen met allerlei applicaties die jij al gebruikt!

Want even serieus, misschien ben jij zeer georganiseerd en plaats jij alle e-mailtjes netjes in mapjes, maar waarom zou je al dat extra werk willen doen als het automatisch kan? Ons lukt het sowieso nooit!

Waarom moet je Slack gebruiken?

Activiteitendagen, projectweken, een nieuwe methode schrijven of elkaar helpen differentiëren; je stuurt er altijd meerdere mails over naar groepen mensen. Vaak komt het voor dat een jaar later iemand anders dezelfde taak krijgt maar opnieuw moet beginnen. Met Slack maak je kanalen aan. Iedereen die wordt toegevoegd kan voorgaande conversatie volgen. Dat betekent dat een nieuwe coördinator van bijvoorbeeld taaldorp alles kan zien wat vorig jaar besproken is. Dit is handig omdat besproken knelpunten en goede gebruiken gelijk meegenomen kunnen worden in de organisatie van het taaldorp in het huidige jaar. Bovendien hoef je nooit meer te zoeken naar die ene bijlage, we blijven het noemen!

Hoe kan je Slack inzetten op school?

Wij laten onze leerlingen vaak in groepjes aan allerlei projecten werken. Soms laten we leerlingen zelfs bedrijfjes opstarten. Met Slack kunnen ook zij veel eenvoudiger en effectiever met elkaar communiceren. Dit is met name handig wanneer verschillende groepjes samen tot één eindproduct moeten komen maar allen verantwoordelijk zijn voor een ander segment van het eindproduct.

Verder is Slack een  ideaal discussieplatform. Meer hoeven we eigenlijk niet te zeggen. Och vooruit: Nederlands, filosofie, maatschappijleer/wetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde, etc. Laat de leerlingen maar lekker in discussie gaan als doel op zich of om leerrendement te verhogen!

Plaats bijvoorbeeld een video over klimaatverandering in Slack en laat je leerlingen reageren. De discussie barst los. Dit recente artikel over de manier van communiceren van de jeugd van nu maakt het gebruik van Slack voor deze activiteit een nog beter idee; leerlingen kunnen hun reacties weloverwogen sturen wanneer zij niet onder druk staan verbaal iets te zeggen. Hierdoor kunnen zij meer uitgesproken uitkomen voor hun idealen en overtuigingen.

Leerlingen worden bovendien actiever. Minder docentgestuurd en (minder consumerend) en meer leerlinggestuurd (autonomer, assertiever etc.) leren wordt mogelijk met Slack. Als docent kun je in een team met leerlingen namelijk slechts een impuls geven en de leerlingen bouwen daarop voort.

Voordelen

 • Het is gratis voor teams van welke grootte dan ook en blijft het ook. Voor deze €0 krijg je veel. Wil je meer, dan biedt Slack 85% korting per maand per gebruiker voor educatieve instellingen. Zie deze pagina voor reguliere prijzen en deze voor gereduceerde tarieven.
 • Je kunt allerlei apps en programma’s in Slack integreren zoals Twitter, Google Drive, Trello, Zapier, /todo, SLAM Drive voor OneDrive van microsoft, Dropbox en nog veel meer!
 • Niet meer zoeken naar mails, bijlagen en conversaties.
 • Snel en laagdrempelig contact.
 • Op je telefoon, tablet of pc.
 • Fijne eenvoudige, gebruiksvriendelijke vormgeving.
 • Fijne zoekfunctie.
 • Sneller dan mail.
 • Niet in- en uitloggen.
 • Alles blijft bewaard en nieuwe deelnemers kunnen oude informatie zien.
 • Minder vergadertijd nodig

Nog meer redenen om Slack te gebruiken

Nadelen

 • Je communiceert meer. Hierdoor wordt het voordeel van tijdbesparing op zoeken misschien deels tenietgedaan. Gezellig kletsen is echter nog altijd beter dan gefrustreerd en gehaast zoeken naar bestanden voor of tijdens belangrijke momenten!
 • Afhankelijk van je team kan het zijn dat deelnemers in Slack bijvoorbeeld grappige plaatjes willen plaatsen. Maak hier duidelijke afspraken over als dit een probleem is.
 • Zoekfuncties kunnen soms lastig zijn als je informatie niet duidelijk benoemd. Als je een artikel post over taaldorp, zonder erbij te zetten dat het over #taaldorp gaat, kan je het later moeilijk terug vinden.
 • De downloadbare software vertoont af en toe kuren. Dit gebeurt vooral als er een chat is met veel gelinkte en downloadbare bestanden. Hieraan kan je zien dat Slack nog niet heel oud is!

Nuttige tips voor gebruikers

 • Als je een net geplaatst bericht nog eens bekijkt en denkt: oops! ‘word’ krijgt hier nog een ‘t’ =‘wordt’  verwijder dan je bericht niet maar druk op pijltje omhoog. Je kunt je bericht dan gemakkelijk aanpassen!
 • Gebruik Ctrl+T om snel mensen of kanalen te berichten. Begin de naam van het kanaal of de persoon te typen.
 • Met Alt+pijtje links en rechts kun je tussen je meest recente activiteiten switchen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je tegelijkertijd meepraat in verschillende kanalen. Zo hoef je niet te zoeken tussen de kanalen waarin je aangemeld bent.
 • Wanneer je alle berichten wilt inklappen (foto’s, video’s bestanden als details zichtbaar maken) kun je /collapse typen en enter drukken. Wanneer je alles weer wilt zien type je /expand en alles komt weer tevoorschijn.
 • Andere commando’s die je kunt proberen vind je wanneer je wanneer je een slash vooruit typt: /
 • Iedereen in het team kan in alle kanalen komen. Soms wil je alleen monitoren maar niet participeren. Kies dan ‘channel notification settings’ om in te stellen waar je wel en niet van op de hoogte wilt blijven. Een voorbeeld van een handige instelling is dat je alleen een notificatie krijgt wanneer je naam genoemd wordt in Slack. Uiteraard kun je altijd alles blijven volgen ongeacht deze instelling.
 • Als informatie extra nuttig is voor bepaalde personen, of je wilt snel een reactie, noem dan @NAAM. Hiermee krijgt de persoon een melding, die ook gepushed kan worden naar de mobiele telefoon als de persoon dat wil.
 • Je kan berichten een sterretje geven, door voor aan het bericht (links van de tijdsaanduiding) een sterretje te geven. Deze berichten kan je snel terugvinden.
 • Het is ook mogelijk om, net zoals bij Twitter, belangrijke berichten te ‘pinnen’. Deze berichten blijven dan altijd bovenin het kanaal staan.
 • Plaats een reactie of stuur een mail naar info@nieuwkrijt.nl om deze lijst aan te vullen. Wij zijn benieuwd!

Op de hoogte blijven van al het Nieuwe Krijt dat wij te bieden hebben? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang geregeld maar niet te vaak Nieuw Krijt in jouw mail, of Slack, als je NieuwKrijt Community Blogger wordt 😉 !

[wysija_form id=”3″]

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu