Speel eens met Spiral

Speel eens met Spiral. Spiral is een nieuw platform. Het biedt drie gratis apps te noemen Quickfire, Discuss en Team Up. Het programma doet aan Socrative, Formative, Quizziz en Kahoot! denken. Toch is er een verschil. Dit programma legt de nadruk net weer ergens anders. Bovendien is Spiral een platform dat verschillende apps aanbiedt op één plek. Ook legt Spiral de nadruk niet op competitie zoals bij onder andere socrative kan en bij Kahoot! zeker het geval is. Tot slot is formatief of summatief toetsen hier niet het doel zoals bij Formative.

spiral quickfire team up discuss nieuwkrijt apps education
Klik om te vergroten

Uitgangspunten

Het doel van Spiral en de bijbehorende apps is om leerlingen actief mee te laten denken tijdens klassikale lessen en zodoende samen te leren. Om dit doel te bereiken zijn met name Discuss en Team Up onderscheidende apps. Quickfire wint het niet van Socrative, Quizziz of Kahoot!.

Discuss

Met Discuss, upload je (bijvoorbeeld) een Powerpoint Presentatie. Hierop kun je als docent afbeeldingen, stellingen en andere bronnen laten zien. Aan de hand hiervan kunnen leerlingen op de presentatie reageren. De reacties van leerlingen kun je belonen met een ster of aanvinken ter verbetering. Je kunt ervoor kiezen te censureren door alleen reacties met een ster zichtbaar te maken aan de andere leerlingen. Naast dat jij een oordeel geeft / kunt geven, hebben de leerlingen die mogelijkheid ook. Doordat de leerlingen elkaars reacties kunnen zien, is reageren op elkaar ook mogelijk. Hierbij kunnen namen afgeschermd worden.

discuss in spiral
Klik om te vergroten

Team Up

Met Team Up laat je leerlingen samen naar oplossingen zoeken. Door een vraag te stellen of een opdracht te geven start je de activiteit van de leerlingen. Ze kunnen op elkaars suggesties reageren door informatie toe te voegen of te verhelderen zodat iedereen het begrijpt. Ondertussen krijg jij als docent inzicht in het begrip, het inzicht en de creativiteit van je leerlingen. Ook bij deze optie kunnen de namen afgeschermd worden. Naderhand kun je tevens op groot scherm de gevonden oplossingen met de leerlingen bespreken.

team-up in spiral nieuwkrijt
Klik om te vergroten

Conclusie

Spiral is niet de zoveelste quizapplicatie. Hoewel Quickfire niet vernieuwend is maken Team Up en Discuss dit helemaal goed. Met deze twee tools kun je leerlingen met elkaar in debat laten gaan of samen naar oplossingen laten zoeken. Hierbij kunnen leerlingen vrijuit spreken zonder angst voor afwijzing vanwege hun mening of ideeën. Wij zijn positief en hebben het al een aantal keer succesvol toegepast in onze lessen. Jij ook enthousiast? Probeer het uit en deel je bevindingen in de reacties!

[wysija_form id=”3″]

 

 

 

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu