thinglink

Wat is thinglink?

Inmiddels wordt Thinglink door veel docenten gebruikt om afbeeldingen interactief te maken. Thinklink maakt het mogelijk snelkoppelingen toe te voegen aan afbeeldingen. Je moet hierbij denken aan links naar video’s, andere afbeeldingen, websites, tweets en digitale opdrachten. Het is echter ook mogelijk simpelweg tekst toe te voegen om een afbeelding te verduidelijken.

De snelkoppelingen verschijnen alleen als je met je muis boven de afbeelding hangt. De tekst, video of andere link wordt alleen zichtbaar zodra je deze aanklikt. Hierdoor is Thinglink makkelijker in gebruik dan wanneer je tekst naast een afbeelding zou toevoegen of een link onder een afbeelding zou plaatsen. Je kunt zo veel meer aan een afbeelding toevoegen zonder dat het onoverzichtelijk wordt.

Waarom zou je Thinglink gebruiken?

 • Als onderdeel van een flipped classroom.
 • Als onderdeel van een blended classroom.
 • Om leerlingen op hun eigen tempo en eigen plek te laten leren.
 • Om leerlingen elkaar te helpen leren.
 • Voor niet educatieve doeleinden zoals handleidingen en op blogs. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken als creatieve inhoudsopgave.
 • Het is makkelijk:
 1. Maak een account / log in
 2. upload een afbeelding
 3. klik op een plek in je afbeelding
 4. schrijf een tekst, voeg in link toe, etc. en kies een icoontje
 5. Druk op Save
 6. Deel een link

Je kunt ervoor kiezen je afbeelding beschikbaar te stellen aan anderen. Zo kunnen zij jouw Thinglink gebruiken om deze aan te passen of uit te breiden voor hun lesdoelen. Via Explore kun je de Thinglinks van anderen bekijken, aanpassen en gebruiken.

Ik heb een aantal voorbeelden gemaakt om je een idee te geven van wat mogelijk is met Thinglink:

 

Voor bijvoorbeeld een opleiding (toegepaste) psychologie:

Om platentektoniek uit te leggen bij aardrijkskunde:

 

Om bewerkingsvolgorde sommen zonder fysieke aanwezigheid van docent te bespreken bij wiskunde:

Deze Thinglink is niet af. Ik heb alleen een instructievideo toegevoegd en een link naar waar een filmpje naar een antwoord zou kunnen staan. Pas hem gerust zelf aan! 

 

Om het menselijk lichaam uit te leggen bij biologie:

Je zou natuurlijk ook de volgende video op de plek van het hart toe kunnen voegen. Het hart ontbreekt echter op de afbeelding hierboven.

 

Wat kost Thinglink?

Thinglink is gratis. Zoals je misschien al hebt gemerkt is de gratis versie niet optimaal. Maximaal 100 leerlingen kunnen gebruik maken van je afbeeldingen en er staat reclame voor Thinglink over iedere afbeelding. Bovendien zijn niet alle icoontjes beschikbaar voor niet-betalende gebruikers. Voor meer functionaliteit betaal jij (of je werkgever) 35 dollar per jaar. Meer informatie hierover vind je hier.

Wat kun je er verder mee?

Thinglink is begonnen met het aanbieden van 360 VR software. Hiermee kun je links toevoegen in een 360 graden video of foto. Dit maakt het mogelijk leerlingen mee te nemen in een landschap, gebouw, monument of andere betekenisvolle plek en hen daar gericht meer over te laten leren. Dit is ook leuk als onderdeel van een educatieve game / speurtocht naar informatie om een mysterie op te lossen. Lees meer over 360 / VR op de blog van Thinglink.

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Deze post heeft 2 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu