Schooljaar 2015-2016 is bijna ten einde. Dit jaar hebben we veel ontdekt, geprobeerd en geëvalueerd. Beviel iets? Dan schreven we een blog.

De resultaten

Het resultaat daarvan is een kort lijstje van platform onafhankelijke applicaties. Het zijn vijf applicaties die elk iets anders te bieden hebben en die alle zeer makkelijk in gebruik zijn. Bovendien kunnen ze gecombineerd worden en daardoor dienen als perfect recept voor bijvoorbeeld methode onafhankelijke projecten of lessenseries.

Sidenote:

ICT in het onderwijs is geen must. Het gebruik van digitale tools kan echter tijdwinst opleveren, tijdelijk of blijvend bestaande activiteiten in plezier verrijken, leerrendement vergroten, differentiatie mogelijk maken en bijvoorbeeld bijdragen aan werkvormen die dichter bij de dagelijkse realiteit van de leerlingen staan.   

De top vijf!

#5 Slack

In een eerdere blog waren we al erg enthousiast over Slack. Slack is vooral nuttig voor onderling contact tussen docenten maar kan ook prima ingezet worden tijdens projecten van leerlingen. Slack elimineert intern mailverkeer. Slack maakt gebruik van kanalen. Je kunt kanalen aanmaken voor allerlei projecten, activiteiten en te bespreken onderwerpen. Doordat je in die kanalen met betrokken collega’s communiceert over specifieke onderwerpen, blijft alle correspondentie op één plek zichtbaar en vindbaar. Dit is ook handig voor nieuwe collega’s die later instromen of collega’s die een jaar later een taak van iemand overnemen. Tot slot maakt Slack gebruik van een groot aantal plugins zoals Google Drive en Onedrive. Hierdoor blijven bestanden waarin je samenwerkt altijd up-to date. Nooit meer zoeken naar die ene bijlage of dat ene mailtje. Door naar nummer vier!

https://www.youtube.com/watch?v=4P_49haI090

#4 Pear Deck / Nearpod

Wij hebben voornamelijk Pear Deck gebruikt. Tussen Nearpod en Pear Deck schijnen echter weinig verschillen te zitten. Pear Deck is een super applicatie voor wanneer je klassikale frontale instructie hebt gegeven. Na of als onderdeel van een uitleg is Pear Deck jouw ideale ‘checkvragen partner’. Met Pear Deck controleer je namelijk of en in welke mate jouw leerlingen hebben begrepen waar een les over is gegaan.

Pear Deck werkt als een soort presentatie met slides. Je voegt vragen toe aan de slides welke leerlingen op hun telefoon, tablet of ander device kunnen beantwoorden. Jij krijgt hun individuele reacties binnen en kunt groeps- en individuele prestaties opslaan om voortgang te monitoren. Dit is een snelle en leuke manier om te controleren of jij het goed hebt gedaan! Je kunt tevens de antwoorden van leerlingen anoniem op een beamer delen en zo reacties van leerlingen vergelijken en samen conclusies trekken of een discussie starten. Lees hier meer over Pear Deck.

#3 Zaption

Zaption is echt geweldig. Met Zaption voeg je allerlei soorten vragen, pauzes, andere filmpjes en bijvoorbeeld informatie toe aan bestaande filmpjes die je online kunt vinden. Als docent krijg je analyses binnen waarin je onder andere kunt lezen wat leerlingen hebben geantwoord. Het is zelfs mogelijk om te zien hoe lang ze over opdrachten gedaan hebben en of ze filmpjes hebben terug- en of doorgespoeld. Dit laatste is met name erg nuttig wanneer je Zaption gebruikt om leerlingen te laten werken aan hun kijk- en luistervaardigheid door middel van aansprekende en authentieke content. Tot slot maakt het Flipping the Classroom een stuk effectiever doordat leerlingen gedwongen worden actief te participeren tijdens het kijken van een video. Super dus! Meer weten? Check dit artikel van NieuwKrijt.

UPDATE: Zaption is recentelijk overgenomen door Workday. De dienst wordt hiermee helaas beëindigd. EDPuzzle werkt vergelijkbaar (minder functionaliteit) en is 100% gratis. Check dit artikel van NieuwKrijt voor meer informatie over EDpuzzle en Playposit.

https://www.youtube.com/watch?v=SxEu112XMNw

#2 Cloudschool

Op Cloudschool creëer je lessenseries. Iedere les binnen een lessenserie is een oneindig aan te vullen aantrekkelijk vormgegeven pagina van tekst, links, video’s, discussieblokken, inleverportalen, documenten, ingesloten websites en zelfs applicaties zoals Zaption. Wij gebruiken Cloudschool vooral voor projecten en instructies. Het is echter heel goed mogelijk om hele lessen op te zetten in Cloudschool. Het mooiste is dat het niet functioneert als een digitaal boek. Je verrijkt werkelijk op een zeer eenvoudige manier je lessen. Hier lees je meer over Cloudschool! Nu onze topper!

#1 Formative

Wat een verademing! Waar kun je Formative niet voor gebruiken? Digitaal summatief toetsen was nog nooit zo makkelijk en formatief toetsen ook niet! Het is zelfs mogelijk leerlingen met vooraf ingestelde antwoorden direct te laten weten hoe ze het hebben gedaan. Dit is met name handig als oefenopdracht. Hoe werkt Formative? Jij maakt op heel eenvoudige wijze een toets en zet deze open voor een klas of leerling. De toets wordt gemaakt, jij krijgt alles binnen, geeft gericht feedback, een puntenaantal en klaar is Krijt. Hier lees je meer over hoe je Formative gebruikt! Zeker het proberen waard!

Niet eens met de lijst?

Waarom staan Kahoot!, Quizziz en Socrative niet in dit lijstje? Allen tonen veel overeenkomsten met Formative. Formative biedt echter de mogelijkheid gericht feedback te geven op hoe de leerlingen presteren. Hierdoor vonden wij Formative van grotere toegevoegde waarde.

Bovendien is met name Kahoot! bij ons opgevallen door de hoge plezierfactor in plaats van een vergoot leerrendement. Leerlingen gingen weliswaar harder leren om het goed te doen bij een quiz, maar dit werd snel minder. Zeker naarmate meer docenten Kahoot! gingen gebruiken. Bovendien creëert Kahoot! een enorm kabaal ;)!

ICT toepassen in het onderwijs om het onderwijs leuker te maken vinden wij daarom per definitie geen goed idee. Het is snel, het trekt leerlingen maar het is ook vergankelijk. De vijf genoemde applicaties sluiten daarom allen aan bij de individuele leerbehoefte van de leerling of de effectiviteit van docenten.

Toch nog andere suggesties of het niet met ons eens? Laat een reactie achter! Dat vinden wij leuk!

Dennis de Vink

Gedreven docent Engels en mentor. Dennis schrijft met veel passie een eigen methode voor zijn vak en is erg enthousiast over formatief evalueren en handelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu